Ιωάννης Θεμ. Τσουχλαράκης   

English
Κεντρική Σελίδα
Βιογραφικό
Σεμινάρια Κρητικών Χορών
Εισηγήσεις- Ομιλίες
Βιβλία
Οι χοροί της Κρήτης
Τα μουσικά όργανα στην Κρητική Παράδοση
Τα Κρητικά Τραγούδια
Δισκογραφία
Οι Κρητικές φορεσιές
Σημαντικές Δραστηριότητες- Ανακοινώσεις
Επικοινωνία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΜ. ΤΣΟΥΧΛΑΡΑΚΗΣ

πολιτισμολόγος, συγγραφέας,

χορολέκτης - χοροδιδάσκαλος  

 

Κατάγεται από το Χωρδάκι Ακρωτηρίου της επαρχίας Κυδωνίας του νομού Χανίων. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα στους παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, κατά την παιδική του ηλικία, από τον μεγάλο χορευτή και χοροδιδάσκαλο Μύρωνα Σαπουντζή.

Πρωτοετής, μόλις, φοιτητής (στο Ε.Μ.Π.) ξεκίνησε την χοροδιδασκαλική του δραστηριότητα σε κρητικούς πολιτιστικούς φορείς των νομών Αττικής και Ευβοίας. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να αρθρογραφεί στον κρητικό τύπο. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του Κρητικού Λαϊκού Πανεπιστημίου.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και από το 2002 σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων και επιμελητής των ετήσιων ημερολογιακών εκδόσεών της.

Υπήρξε πρωτοχορευτής στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Μυήθηκε στα μυστικά της τέχνης του κρητικού χορού από σπουδαίους παλαιούς χορευτές και μουσικούς της Κρήτης (Κωνσταντίνος Παπαδάκης - Ναύτης, Μύρωνας Σαπουντζής, Αντώνης Στεφανάκης, Αντώνης Ποντικός, Γιώργος Μουζουράκης). Από το 2006 είναι κάτοχος της ιστοσελίδας www.cretandance.gr.

Έχει αφιερώσει πολλά χρόνια σε μελέτες και έρευνες (συνεντεύξεις, καταγραφές κ.λπ.) σχετικές με την ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέματα, τους χορούς τις μουσικές, τα όργανα, τις φορεσιές, την ιστορία και τα έθιμα της Μεγαλονήσου.
Το 2000 τιμήθηκε με Α' Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών για την εργασία του με τίτλο: Οι χοροί της Κρήτης - μύθος, ιστορία, παράδοση, που την ίδια χρονιά εκδόθηκε σε ομότιτλο βιβλίο.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 πρωτοστατεί στη μελέτη, την έρευνα και την προβολή των λαϊκών μουσικών οργάνων, των παραδοσιακών χορών και ορισμένων στοιχείων της παραδοσιακής φορεσιάς της Κρήτης που για δεκαετίες έμειναν στο περιθώριο της δημοσιότητας. Θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα αυτό. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στο νομό Αττικής η συστηματική προβολή όλων των χορών, των τραγουδιστικών ειδών, των μουσικών οργάνων και κυρίως της βιολιστικής παράδοσης της Κρήτης άρχισε με δικές του πρωτοβουλίες το 2000, χρονιά που ξεκίνησε την οργανωμένη δράση του στο χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αναλαμβάνοντας μέχρι σήμερα την καλλιτεχνική επιμέλεια εξήντα, περίπου, διοργανώσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται, επίσης, η μελέτη του Τα λαϊκά μουσικά όργανα στην Κρήτη, μέρος της οποίας εκδόθηκε σε ομότιτλο βιβλίο το 2004, καθώς και η επιμέλεια της δισκογραφικής έκδοσης Οι χοροί της Κρήτης (2005, 2006, 2009), της μοναδικής με τις μουσικές 20 κρητικών χορών (βλ. παρακάτω).
Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πλήθος ημερίδων και συνεδρίων για τον πολιτισμό της Κρήτης, ενώ από το 2000 διδάσκει σε σεμινάρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (βλ. παρακάτω), το βηματισμό, τους μουσικούς κανόνες, το εθιμικό, τον παραδοσιακό αυτοσχεδιασμό του πρωτοχορευτή και το ιστορικό διαμόρφωσης των κρητικών χορών στο σύνολό τους, αναφερόμενος και στις μετεξελίξεις που έχουν υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι ενδεικτικό ότι με πρωτοβουλία της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (Π.Ε.Α.) προσκλήθηκε στις Η.Π.Α. το 2004, όπου σε μία περιοδεία διάρκειας 5 εβδομάδων δίδαξε σε σειρά σεμιναρίων, που διοργάνωσε η κρητική ομογένεια σε διάφορες πόλεις (βλ. παρακάτω).
Στις πρωτοβουλίες του εντάσσονται και οι ενέργειές του για την προβολή του λευκού πουκαμίσου, της μαντίλας και του κόκκινου σπαστού φεσιού με τη μακριά φούντα (των κατεξοχήν ιστορικών κεφαλοκαλυμμάτων) στην ανδρική κρητική φορεσιά, αρχής γενομένης με την έκδοση του βιβλίου του Η ιστορία και η λαογραφία της κρητικής φορεσιάς (1997, 1999) και εν συνεχεία μέσω χορευτικών παραστάσεων που επιμελήθηκε μετά το 2001, αλλά και του ημερολογίου για το 2009 που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων.
Από το 2004 πραγματοποιεί συγκριτικές μελέτες ανάμεσα στις μουσικοχορευτικές παραδόσεις της Κρήτης και άλλων περιοχών, με απώτερο σκοπό την προβολή των κοινών στοιχείων τους, τις οποίες έχει επανειλημμένως παρουσιάσει με τη μορφή παραστάσεων (Μουσικοχορευτικές γέφυρες Κρήτης-Πόντου, Μουσικοχορευτικές γέφυρες Κρήτης-Νησιωτικής Ελλάδας).
Το 2009 συνεργάστηκε με τον Παναγιώτη Μυλωνά στην τηλεοπτική εκπομπή «Μουσική Παράδοση» (ΕΤ 1), ως υπεύθυνος επιλογής και οργάνωσης των μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων και εισηγητής του προγράμματος δύο επεισοδίων για τη μουσικοποιητική και χορευτική κληρονομιά της Κρήτης (βλ. παρακάτω).
Διαθέτει μία πλούσια συλλογή χαρακτικών (από ευρωπαϊκές εφημερίδες και περιοδικά), φωτογραφιών και ταχυδρομικών δελταρίων του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου , πολλά από τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε έργα του και περιοδικές εκδόσεις.

Έχουν εκδοθεί οι εξής μελέτες του:

  Η ιστορία και η λαογραφία της κρητικής φορεσιάς,

Κλασικές Εκδόσεις, Αθήνα 1997,1999 (β’ συμπληρωμένη έκδοση),

  Οι χοροί της Κρήτης - μύθος, ιστορία, παράδοση,

Κέντρο Σπουδής Κρητικού Πολιτισμού, Αθήνα 2000 (Α’ Έπ. Ακαδημίας Αθηνών)

  Τα λαϊκά μουσικά όργανα στην Κρήτη,

Ένωση Κρητών Μεταμόρφωσης, Αθήνα 2004. 

90 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα,

Ημερολόγιο 2004, Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων.

  Μουσικοχορευτικές Γέφυρες Κρήτης - Πόντου

(Επίτομη έκδοση) Ένωση Κρητών Μεταμόρφωσης, Αθήνα 2005

  Έργα Κρητών Ζωγράφων 15ου - 17ου αιώνα,

Ημερολόγιο 2006, Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων.

  Έργα Κρητικών Λαϊκών Ζωγράφων,

Ημερολόγιο 2007, Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων.

  Κρήτη και Ολύμπια - Αγώνες και Πρωταθλητές,

Ημερολόγιο 2008, Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων.

  Αγώνες και αγωνιστές της κρητικής ελευθερίας μέσα από την ελληνική και ευρωπαϊκή λαϊκή εικονογραφία,

Ημερολόγιο 2009, Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων.

Ναύτης - Κωνσταντίνος Παπαδάκης, ο κορυφαίος δημιουργός,

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, Χανιά 2010.

Ηθοποιοί από την Κρήτη (γεν. 1866-1925),
Ημερολόγιο 2010, Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων.
Ιχνηλατώντας την κρητική παράδοση στο χθες και... το σήμερα,
Ημερολόγιο 2011, Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων.

 

Υπό έκδοση τελούν οι εργασίες του:

  Ο Ερωτόκριτος της ιστορίας και των παραδόσεων

 Πεντοζάλι, ένας χορός, μια ιστορία

 Βιολί, Λαούτο, Λύρα, οι μεγάλοι «πρωταγωνιστές» της κρητικής μουσικής

  Συνταιριάσματα κρητικής ιστορίας και παράδοσης

  Μουσικοχορευτικές Γέφυρες Κρήτης - Πόντου

  Μουσικοχορευτικές Γέφυρες Κρήτης – Νησιωτικής Ελλάδας

 
Ανέλαβε:

• Την επιμέλεια κειμένων και φωτογραφικού υλικού της ημερολογιακής έκδοσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων για το 2003, με τίτλο Η συμμετοχή των Κρητών στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, ενώ συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του Ημερολογίου του 2005 (Οι πρωτεργάτες και ουσιαστικοί πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής).

 

• Την καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου «ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» (χορηγία: Παγκρητική Ένωση Αμερικής, έκδοση: Αρχείο Ελληνικής Μουσικής), που εκδόθηκε το 2005 (μετά από 2 χρόνια συστηματικών καταγραφών σε όλους τους νομούς της Κρήτης) και στον οποίο (για πρώτη φορά) περιέχονται οι αυθεντικές μουσικές 20 χορών της Κρήτης. Να σημειωθεί ότι στο δίσκο αυτό συμμετέχουν 16 εκλεκτοί παραδοσιακοί μουσικοί (Στέλ. Λαϊνάκης, Πέτ. Καρπαθάκης, Βαγ. Βαρδάκης, Αλέξαν. Παπαδάκης, Θοδωρ. Πολυχρονάκης, Στέλ. Μανουσάκης κ.ά.) παίζουν όλα, σχεδόν, τα παραδοσιακά όργανα της Κρήτης (λύρα, βιολί, λαούτο, μαντολίνο, λυράκι με γερακοκούδουνα, ασκομπαντούρα, μπαντούρα, νταουλάκι). Το cd συνοδεύεται από ένα ένθετο 40 σελίδων, δίγλωσσο (Ελληνικά, Αγγλικά), του οποίου επιμελήθηκε τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό. Θεωρείται το καταλληλότερο εγχειρίδιο για χορευτές και χοροδιδασκάλους και αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι έχει εκδοθεί τρεις φορές.

 

• Τη διαμόρφωση του προγράμματος, τη μουσική και λαογραφική επιμέλεια και την ευθύνη της επιλογής και οργάνωσης των μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων δύο επεισοδίων της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής «Μουσική Παράδοση» της Ε.Τ.1 (Επιμέλεια - Παρουσίαση: Παναγιώτης Μυλωνάς), οι οποίες προβλήθηκαν στις 17 Μαΐου και 15 Νοεμβρίου 2009, με θέμα: «Τραγούδια και χοροί από την Κρήτη». Αξίζει να αναφερθεί ότι στις δύο αυτές εκπομπές 50 περίπου βιωματικοί μουσικοί και χορευτές παρουσίασαν συνολικά 14 διαφορετικούς χορούς, τραγούδια πέντε ειδών και οκτω λαϊκά μουσικά όργανα της Κρήτης. Δηλαδή, δόθηκε η ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει ένα πραγματικά μεγάλο μέρος της γνήσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης διαφόρων περιοχών της Κρήτης (Χανιά, Κίσσαμο, ορεινή Κυδωνία, Ρέθυμνο, Αμάρι, Μαλεβίζι, Ιεράπετρα, Σητεία), κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Ιδιαιτέρως μεγάλη σημασία έχει το γεγονός της παρουσίας των λαϊκών βιολατόρων στις εν λόγω εκπομπές, αρκεί να αναλογιστούμε ότι ήταν ή πρώτη φορά που εμφανίστηκαν επισήμως στην κρατική τηλεόραση, κάτι που στην ουσία αναιρεί την απαγόρευση απόδοσης της κρητικής μουσικής με βιολί, η οποία είχε επιβληθεί τη δεκαετία του ’50 στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

 

• Την καλλιτεχνική επιμέλεια των δυο αφιερωμάτων στην κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων στην διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Σ.Ε.Φ. Παλαιού Φαλήρου την Άνοιξη του 2007 και την Άνοιξη του 2009.

 

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί:
Στις εφημερίδες: Κρητικά Νέα, Η Ώρα της Κρήτης, Ο Αγώνας της Κρήτης, Κρητικοί Παλμοί και Κρητική Ενημέρωση, και στα περιοδικά: Κρητολογικά Γράμματα, Κρήτη, Χοροστάσι και Κοντυλιές.

 

Δίδαξε στα σεμινάρια κρητικών χορών που διοργάνωσαν:

Το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού

(Αχαρναί, 19 Μαρτίου 2000)

Ο Σύλλογος Κρητών Αγίας Παρασκευής και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής

(Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», 11 Μαρτίου 2001)

Το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού

(Αχαρναί, 3 Φεβρουαρίου 2002)

• Ο κρητικός πολιτιστικός φορέας New Jersey και η Π.Ε.Α.

(New Jersey, 10-12 Ιανουαρίου 2003),

• Ο κρητικός πολιτιστικός φορέας Chicago και η Π.Ε.Α.

(Chicago, 2-4 Ιουλίου 2003),

• Ο κρητικός πολιτιστικός φορέας Cleveland και η Π.Ε.Α.

(Cleveland, 30 Απριλίου - 2 Μαΐου 2004),

• Ο κρητικός πολιτιστικός φορέας San Francisco και η Π.Ε.Α.

(San Francisco, 6-9 Μαΐου 2004),

• Ο κρητικός πολιτιστικός φορέας New York και η Π.Ε.Α.

(New York, 14-16 Μαΐου 2004),

• Ο κρητικός πολιτιστικός φορέας Salt Lake City και η Π.Ε.Α.

(Salt Lake City, 21-23 Μαΐου 2004),

• Ο κρητικός πολιτιστικός φορέας Denver και η Π.Ε.Α.

(Denver, 28-30 Μαΐου 2004).

• Η Ένωση Κρητών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας

(Χειμώνας 2003)

• Το Μουσικολογικό Ίδρυμα Ζήση

(Χαλάνδρι, 10 και 17 Δεκεμβρίου 2004)

• Ο Λαογραφικός Σύλλογος «Περπερούνα»

(Αθήνα, 25 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2005)

• Η Χορευτική Ομάδα του Δήμου Πάρου

(Πάρος, 6 Μαρτίου 2005)

• Ο Κρητικός Σύλλογος Μονάχου και η Ομοσπονδία Κρητών Ευρώπης

(Μόναχο, 26 Νοεμβρίου 2005)

• Το Κέντρο Παραδοσιακού Χορού και Κρουστών «Βάκχες»

(Αθήνα, 29/1, 5,12,19/2/2006)

• Το Θέατρο Παραδοσιακών Χορών «Δόρα Στράτου»

(Αθήνα, 16 Μαρτίου 2008)

• Το Θέατρο Παραδοσιακών Χορών «Δόρα Στράτου»

(Αθήνα, 23 Μαρτίου 2008)

• Ο Σύλλογος «Ιδαία Γης»

(Θεσσαλονίκη, 28-29 Μαρτίου 2009)

• Το Διδασκαλείο Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής «Χορωδείον»

(Ηράκλειο Κρήτης, 11-12 Ιουλίου 2009)

 • Το Διδασκαλείο Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής «Χορωδείον»

(Ηράκλειο Κρήτης, 12-13 Δεκεμβρίου 2009)

• Ο Λαογραφικός Όμιλος Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου

(Αγρίνιο, 13-14 Μαρτίου 2010)

• Η Σχολή Κρητικών Χορών Δημήτρη Καπαράκη

(Ιεράπετρα Λασιθίου, 2-3 Οκτωβρίου 2010)

Η Σχολή Κρητικών Χορών “Minoan Dancers - California

(Corte Madera - California, 23-28 Οκτωβρίου 2010)

• Ο Αθλητικός - Χορευτικός Σύλλογος «Πελασγοί»

(Κολυμπάρι Χανίων, 11-12 Δεκεμβρίου 2010)

• Η Σχολή Κρητικών Χορών Δημήτρη Καπαράκη

(Σητεία Λασιθίου, 14-15 Μαΐου 2011)

• Ο Χορευτικός Σύλλογος «Τεγέα»

(Πνευματικό Κέντρο Σταδίου, 17 Μαρτίου 2012)

• Ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης «Χαλκίδας τ' αλωνάκι»

(Χαλκίδα Ευβοίας, 31 Μαρτίου-1 Απριλίου 2012)

• Το Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής -

Μουσικό Λαογραφικό & Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά

(Αθήνα, 10 Ιουνίου 2012)

• Ο Λαογραφικός Όμιλος Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου

(Αγρίνιο, 23-24 Φεβρουαρίου 2013)

• Ο Σύλλογος Κρητών νομού Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος»

(Κοζάνη, 31 Μαΐου-1 Ιουνίου 2013)

 

 

Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής: 

• Στο 1ο  Συμπόσιο για τους κρητικούς χορούς, που διοργάνωσε η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, στο Marriot Hotel στο New Jersey των Η.Π.Α. από 10 - 12 Ιανουαρίου 2003.

• Στην Ημερίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, στο Μ. Α. Ι. Χ., τον Απρίλιο του 2003 με θέμα:

«Κρήτη, Ιστορία – Πολιτισμός – Ανάπτυξη»   

• Στην Ημερίδα του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, (Παράρτημα Ρεθύμνου), που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, στις 9 Ιουνίου 2003 με θέμα: 

«Το ύφος και τα χαρακτηριστικά της Κρητικής Μουσικής, Μέρος Πρώτο: Αφιέρωμα στη Δυτική Κρήτη» 

• Στο Συνέδριο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στο Marriot Hotel στο Chicago των Η.Π.Α. από 30  Ιουνίου -  4 Ιουλίου 2003.

• Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών, που πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων από 20-24 Αυγούστου 2003. 

• Στην Ημερίδα του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, (Παράρτημα Ρεθύμνου), που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου στις 5 Σεπτεμβρίου 2004 με θέμα: 

«Τα μουσικά όργανα της Κρήτης και η κατασκευή τους».

 • Στο 5ο Συμπόσιο για την έρευνα του χορού, που διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Χανίων, το «Αρχείο Ελληνικού Χορού» και ο χορευτικός όμιλος Χανίων «Ο Ψηλορείτης» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (6 - 8 Μαΐου 2005) με θέμα:

«Η μετάβαση από τον αγροτικό στον αστικό χώρο και οι επιδράσεις στη μουσικοχορευτική παράδοση της νησιωτικής Ελλάδας».   

• Στην Ημερίδα του Παγκρήτιου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής, που πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου, στις 23 Μαΐου 2005, με θέμα την παρουσίαση των δυο βιβλίων της εθνομουσικολόγου Ρενάτας Δαλιανούδη:

- Το βιολί και το λαγούτο ως παραδοσιακή ζυγιά στη Δυτική Κρήτη, κουρδίσματα - ρεπερτόριο - τεχνικές

- Το βιολί και η κιθάρα ως παραδοσιακή ζυγιά στην Ανατολική Κρήτη, κουρδίσματα - ρεπερτόριο - τεχνικές.

• Στην Ιστορική-λαογραφική Διημερίδα, που διοργάνωσε ο Κρητικός Σύλλογος Μονάχου και η Ομοσπονδία Κρητών Ευρώπης στο Ελληνικό Πνευματικό Κέντρο του Μονάχου, στις 25-26 Νοεμβρίου 2005, με θέμα:

«Κρητικές μέρες στο Μόναχο».   

• Στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης, που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού στο συνεδριακό κέντρο του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας» στο Φάληρο, από 30 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2007, με θέμα:

«Προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, από τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

• Στο Συνέδριο Κρητών όπου Γης, που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών στο ξενοδοχείο Candia Maris του Ηρακλείου, 3 - 4 Αυγούστου 2007, με θέμα: «Στόχοι για το μέλλον της Κρήτης».

• Στην Ημερίδα της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, που πραγματοποιήθηκε στο Ν. Ψυχικό στις 8 Μαΐου 2010, με θέμα:

«Την Κρήτη μου…ανιστορώ»
και αλλού
 

Ήταν κύριος ομιλητής στις εκδηλώσεις:

• Του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Κέντρου Κρητικού Πολιτισμού, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στις 26 Νοεμβρίου 2000 με θέμα:

«230 χρόνια από την Επανάσταση του Πρωτομάρτυρα Δασκαλογιάννη»

• Του Δήμου Αγίας Παρασκευής και του Συλλόγου Κρητών Αγίας Παρασκευής, στο Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στις 11 Μαρτίου 2001 με θέμα:

«Ζωντανή Ιστορία ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ»

• Του Δήμου Αγίων Αναργύρων, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου», στις 24 Μαρτίου 2002 με θέμα:

«Πανηγυρικός Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821»

 • Του Δήμου Σητείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, στην παραλία της Σητείας στις 21 Σεπτεμβρίου 2002 με θέμα:

«Αφιέρωμα στους Στρατή Καλογερίδη και Γιάννη Δερμιτζάκη»

• Της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, στο Συνεδριακό Κέντρο ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» στις 19 Μαρτίου 2003 με θέμα: 

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Κρήτη και ο Εθελοντισμός»     

• Της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 1ου Ενιαίου Λυκείου Χανίων, στο Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος» στα Χανιά, στις 23 Μαρτίου 2004 με θέμα:

«Αρχιερατικό και φιλολογικό μνημόσυνο των πεσόντων Μακεδονομάχων μαθητών του σχολείου μας κατά τους απελευθερωτικούς πολέμους 1912-13»

• Της Περιφέρειας Κρήτης και της Παγκρητίου Ενώσεως, στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, στις 10 Αυγούστου 2004 με θέμα:

«Κρητική δημιουργία, χθες και σήμερα»

• Του Δήμου Χανίων και του Συλλόγου Μουσικών Παραδοσιακής Κρητικής Μουσικής Νομού Χανίων «Ο Χάρχαλης», στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά, στις 12 Αυγούστου 2004 με θέμα:

«Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Παπαδάκη ή Ναύτη»

• Της Παγκρητίου Ενώσεως, στην ιστορική αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, στις 19 Φεβρουαρίου 2009 με θέμα:

«Εκδήλωση μνήμης για τον Ανδρέα Ροδινό» (Ο Ανδρέας Ροδινός στο κρητικό μουσικό στερέωμα, μία κριτική – τεχνική ματιά)

• Του Δήμου Χανίων και του Συλλόγου Μουσικών Παραδοσιακής Κρητικής Μουσικής Νομού Χανίων «Ο Χάρχαλης», στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά, στις 19 Αυγούστου 2011 με θέμα:

«Αφιέρωμα σε σπουδαίους παλαιούς Κρήτες οργανοποιούς»
και σε πολλές άλλες.

 

Έχει αναλάβει την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια δεκάδων εκδηλώσεων: με θέματα από την ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης, βάσει αντίστοιχων μελετών του:   

-   Η μουσική και ο χορός στην Κρήτη μέσα από την ιστορία της

-   Η βιολιστική παράδοση στην Κρήτη

-   Ο Ερωτόκριτος της ιστορίας και των παραδόσεων

-   Μουσικοχορευτικές Γέφυρες Κρήτης – Πόντου

-   Μουσικοχορευτικές Γέφυρες Κρήτης – Νησιωτικής Ελλάδας

-   Ολυμπιακοί Αγώνες και Κρήτη

-   Η Αποκριά στην Κρήτη

-   Ο Κλήδονας στην Κρήτη

-  Η Μάχη της Κρήτης, η Αντίσταση και τα Ολοκαυτώματα της περιόδου  1941-45 μέσα από τη  λαϊκή ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς της  Μεγαλονήσου

-  Η Μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-69 και το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής  Αρκαδίου

- Το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και ο φρούραρχος Ιωάννης Δημακόπουλος

-   Πρόσωπα και γεγονότα της Κρητικής Επανάστασης 1821-30

-   Ο καπετάν Μιχάλης Κόρακας

 

• Υπήρξε καλλιτεχνικός σύμβουλος στην μεγάλη εκδήλωση για τα 60 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, που διοργάνωσε η Παγκρήτιος Ένωση το Μάιο του 2001 στο Παναθηναϊκό Στάδιο και την οποία παρακολούθησαν 70.000 θεατές και πολλοί επίσημοι.

 • Επίσης, παρουσίασε και σχολίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, στις 7 Δεκεμβρίου του 2003 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, με αφορμή την συμπλήρωση των 90 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

 

Έχει συνεργαστεί (ως ομιλητής ή/και ως καλλιτεχνικός διευθυντής) με τους εξής πολιτιστικούς φορείς:

•Παγκρητική Ένωση Αμερικής •Ομοσπονδία Κρητών Ευρώπης

•Σύλλογος Κρητών New Jersey •Σύλλογος Κρητών Chicago •Σύλλογος Κρητών Cleveland •Σύλλογος Κρητών San Francisco •Σύλλογος Κρητών New York •Σύλλογος Κρητών Salt Lake City •Σύλλογος Κρητών Denver •Σύλλογος Κρητών Munchen,
•Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων •Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Χανίων •Παγκρήτιος Ένωσις,

•Κρητική αδελφότητα νομού Καβάλας •Λέσχη Ποντίων νομού Καβάλας • Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας •Λαογραφικός Όμιλος Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου •Σύλλογος Μουσικών νομού Χανίων «Ο Χάρχαλης» •Πολιτιστική Επιχείρηση Δήμου Χανίων •Σύλλογος Κρητών νομού Ευβοίας •Πολιτιστικό Κέντρο Μαργαριτών Ρεθύμνου •Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Σφακίων  •Σύλλογος Κρητών νομού Ηλείας •Σύλλογος Κρητών Ηπείρου •Σύλλογος Κρητών Ραφήνας  •Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοδενδρίου •Σύλλογος Κρητών Κέρκυρας,

•Παγκρήτια Ένωση των Απανταχού Γυναικών •Ένωση Γυναικών Κρήτης •Κέντρο Κρητικού Πολιτισμού,

•Ένωση Κρητών Μεταμόρφωσης •Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης •Ένωση Κρητών Νέας Φιλαδέλφειας / Νέας Χαλκηδόνας •Σύλλογος Κρητών Αγίας Παρασκευής •Σύνδεσμος Κρητών Νέου Ηρακλείου •Σύλλογος Κρητών Ελληνικού •Σύλλογος Κρητών Γλυφάδας •Σύλλογος Κρητών Ηλιούπολης •Σύλλογος Κρητών Χαλανδρίου •Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου •Σύλλογος Κρητών Καλλιθέας •Σύνδεσμος Κρητών Καλλιθέας •Σύλλογος Κρητών Περιστερίου •Ένωση Κρητών Αγίων Αναργύρων •Σύλλογος Κρητών Άνω Λιοσίων / Ζεφυρίου •Ένωση Κρητών Περάματος •Σύλλογος Κρητών Γαλατσίου •Σύλλογος Κρητών Κερατσινίου